З 1 січня 2016 року товари з Європи до нас і навпаки, будуть возитися без мита

Україна і ЄС

Зовсім скоро правила торгівлі України з ЄС зміняться. А з ними поміняється і асортимент в наших магазинах. Вже з Нового року в дію вступає економічна частина угоди про зону вільної торгівлі з Європою. Журналісти з’ясували, що нам дасть, а що відбере договір.

Угода почне діяти з 1 січня 2016 р. Це означає, що з цього дня товари з Європи до нас, і навпаки, будуть возитися без стягнення мита. Однак у зв’язку з цим Росія вже заявила про введення заборон на імпорт українських товарів. Правда, поки не ясно, це буде повне табу, як з товарами з ЄС, або високе мито, яка зробить ввезення невигідним.

Експерти нагадують, що Європа відкрила свої ринки для нас в травні 2014-го. Це повинно було допомогти Україні вийти з кризи. В результаті, наші виробники заощадили близько $4 млрд. Тепер наша черга відкрити свої ринки для ЄС.

“Наші мита складають 10% на продукти і 5% – на промтовари, – розповідає економіст Андрій Блінов. – Це означає, що ціна в роздробі на імпорт відразу ж повинна знизитися на стільки ж. Поступово по 1-2% на рік зменшаться і митні мита, які, залежно від виду товару, складають 4-9% (9% – на автомобілі. – авт.). Але враховуючи, що ціни визначаються у валюті, споживач може не помітити здешевлення товарів через девальвацію гривні“.

Блінов вважає, що імпорт їжі не складе значної конкуренції нашої, так як привізні товари все одно виявляться дорожчими. Зате може подешевшати на 10% побутова техніка та оргтехніка. Наприклад, холодильники впадуть в ціні на 600-1000 грн і більше, мобільні телефони – на 150-500.

А ось автомобілі, насамперед старі, не подешевшають, оскільки з 2016 р в Україні заборонено ввезення машин, що не відповідають екологічному стандарту Євро-5, а вони коштують чимало і повинні бути не старше 2010 р роз’яснив нам Олег Назаренко.

За словами Олександра Охріменка, з 1 січня 2016 р тільки почнеться процес створення зони вільної торгівлі з ЄС, який, згідно з текстом угоди, розрахований на 10 років.

“Процес йде з травня 2014 р але дуже повільно, так як ринок ЄС забюрократизований і щоб українцям туди пробитися, треба отримати підтвердження, що їхня продукція відповідає євростандартам. Наші бізнесмени поки не готові, але багато хто вже адаптують техпроцеси – говорить Охріменко. – Реальні результати від асоціації з ЄС ми зможемо оцінити не раніше ніж через 10 років“.

Правда України

leave a reply: