Вже з наступного 2017 року українців чекає масштабна медична реформа

medreforma

Вже наступного року українців чекає масштабна медична реформа, яка закінчиться до 2020-го. У планах — прямі контракти народу з сімейними лікарями без прив’язки до місця проживання і впровадження страхової медицини.

Розпочнеться медреформа з перевороту “первинної” допомоги — запуску системи сімейної медицини європейського зразка на базі поліклінік і амбулаторій. Що це означає, пояснюють у МОЗ: українці зможуть вибирати сімейного лікаря та педіатра для своїх дітей, підписуючи з ними прямі контракти з чітко визначеним обсягом безкоштовних послуг.

“Наша мета — лікар кожній родині. Сімейний лікар має стати її агентом в системі охорони здоров’я, стежити за станом здоров’я, забезпечити первинну діагностику. Сім’я повинна йому довіряти і для цього лікар повинен бути фінансово мотивований”, — каже заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Він також зазначає: прив’язка до місця проживання відійде в минуле, а якщо раптом лікар не буде задовольняти вимогам сім’ї, його можна і змінити. Крім того, в наступному році запустять модель страхової медицини для українців. У МОЗ заспокоюють: купувати якийсь страховий поліс не потрібно й ніякого додаткового страхування не буде.

“Державне страхування являтиме собою гарантований пакет медпослуг, які не потрібно купувати – їх оплатить держава грошима з бюджету. І в 2017 році ця модель страхування запрацює на первинній ланці — це буде профілактика і рання діагностика захворювань. Потім, коли у нас з’явиться статистика, ми визначимо вичерпний перелік послуг”, — пояснили в прес-службі МОЗ. Тобто: в 2017-му кожен, хто прийшов у лікарню, матиме право на безкоштовну діагностику.

Медичний експерт Олександр Ябчанко каже, що ситуація, при якій не можна відразу визначити перелік необхідних безкоштовних послуг, склалася через відсутність статистики в країні.

“У нас, за статистикою стаціонарів, 100% часу всі ліжкомісця зайняті. Тобто, 365 діб на рік на кожному ліжку лежить хворий. Це абсурд. Саме тому реформа починається з “первинки” — крім пакета послуг вона дасть ще й достовірні дані про кількість реальних пацієнтів і надані послуги. Справа в тому, що лікар “первинки”, працюючи за контрактом, буде вносити дані в єдиний електронний реєстр, який стане джерелом статистики”, — зазначає він. Цим самим МОЗ хоче повністю скасувати паперову звітність — достатньо буде оновлення е-реєстру.

Прямі контракти і відхід від прив’язки до місця проживання експерти також оцінюють позитивно. “Ідея в тому, щоб оплата здійснювалася виходячи з отриманої послуги, лікування або ліків на одного взятого пацієнта. Тобто це допоможе перебудувати систему таким чином, щоб не оплачувати ліжкомісця. Це, до речі, не зовсім нова штука — така система працює вже якийсь час як пілотний проект у Києві та ще деяких областях (Вінницька, Дніпропетровська).

Це частина концепції “гроші за пацієнтом”. Умовно кажучи, у хорошого лікаря, де б він територіально не перебував, буде тисяча контрактів, а у поганого буде максимум сто. Тобто, ринкові умови, які стимулюють лікарів бути хорошими фахівцями і надавати пристойний сервіс”, — пояснила медичний експерт Олена Кучерук.

При цьому фахівці в один голос відзначають — трьох років для реформи цілком достатньо, однак потрібна політична воля. Так, Кучерук нагадала, що за останні два роки змінилося кілька міністрів: “Якщо в майбутньому така ситуація триватиме, то реформа може забуксувати”.

Однак самі лікарі поки про реформу відгукуються схвально.

“З приводу сімейної медицини багато слів, але не всі пристойні. Це називається “слонопотам”. У нас хочуть насадити систему, яка відпрацьовувалася в інших країнах, де вже функціонувала страхова медицина. У нас система працювати не зможе – в країні занадто мало вже підготовлених сімейних лікарів, які і педіатри, і терапевти тощо. А система підвищення кваліфікації зараз неефективна — вона триває всього кілька місяців. В результаті реформи половина співробітників звільниться і буде дефіцит кадрів. А першими професійними сімейними лікарями будуть сьогоднішні випускники, які навчалися за спеціальністю сімейного лікаря з 1-го курсу”, — розповіла сімейний лікар однієї зі столичних поліклінік Рита Ольгова.

У свою чергу терапевт Вадим Вовк, який вже знайомий зі схемою особистих договорів, зазначає, що система вже сьогодні трохи збоїть: “У нас деякі лікарі в лікарні понабирали контрактів, а в результаті у них черги з кашляючих бабусь і немовлят. Деякі колеги набрали одразу по кілька сотень людей і не знають тепер, як з цим напливом пацієнтів впоратися”, — резюмує він.

Правда України

leave a reply: