Лех Валенса був агентом комуністичних спецслужб, повідомляє Інститут національної пам’яті Польщі

valensa-agent

Інститут національної пам’яті Польщі повідомляє про виявлення документів, які свідчать про те, що колишній президент цієї країни Лех Валенса був секретним агентом комуністичних спецслужб.

Голова інституту Лукаш Камінський 18 лютого повідомив, що документи були виявлені цього тижня в будинку покійного генерала Чеслава Кищака – колишнього міністра внутрішніх справ в ПНР.

«В особовій справі (Валенси – ред.) знайдений конверт, в якому – згода на співпрацю зі службою безпеки підписана «Лех Валенса», псевдонім «Болек». У справі також, серед іншого, підписані псевдонімом «Болек» квитанції, що підтверджують отримання грошей», – сказав Камінський.

За його словами, у справі виявлені також численні доноси таємного агента, який працював під псевдонімом «Болек», а також записки співробітників служби безпеки, складені після зустрічей з агентом.

Екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії мируЛех Валенса, який зараз перебуває за кордоном, сьогодні ще не прокоментував цю інформацію. Однак вчора, коли з’явилися повідомленняпро знахідку, в одній з соцмереж написав: «Не може бути жодних матеріалів,які б стосувалися мене. Якби вони були, то не було б потреби їх підробляти. У суді я це доведу».

72-річний Валенса раніше визнавав, що підписував згоду стати агентом, але наголошував, що ніколи не працював ним.

У 2000 році його виправдав суд, заявивши, що доказів співпраці Валенси з комуністичними спецслужбами не знайдемо.

Правда України

leave a reply: