Вартість продуктів цієї осені знову продовжить неприємно дивувати українців

продукти

Вартість продуктів цієї осені знову продовжить неприємно дивувати українців. Днями Кабмін зняв держрегулювання цін на вершкове масло, сухе молоко, кукурудзу і ячмінь. За словами експертів, вже також подорожчали картопля і грядуть підвищення цін на м’ясо і молочку – в середньому на 15%.

“Вільні” ціни від Кабміну діятимуть з 1 листопада по 30 червня наступного року. Але, на щастя, набагато їх цінники не зміняться, оскільки цих товарів в нинішньому році в країні достатньо, вважають експерти.

“Вершкового масла в надлишку, ціни на нього зараз ринкові, як і на сухе молоко, тому навряд чи зміняться, як і вартість круп, насамперед гречки, – вони і так дорогі. А дефіциту не очікується, те саме можна сказати і про макарони”, – говорить аналітик Ярослав Левицький.

Але улюблені українцями свинина і яловичина, а також сир через зменшення поголів’я подорожчають відчутно. “Через скорочення поголів’я корів і свиней продовжиться подорожчання молокопродуктів, м’яса та м’ясопродуктів. Виробники і торгівля м’ясним йшли до цього поступово, з лютого, коли різко подорожчали корми, але тоді пропозиція м’яса було більше, а тепер воно скоротилося, бо свиней і корів стало менше“, – сказав нам Левицький.

Зараз, наприклад, за кіло свинячої лопатки просять 80-85 грн, до кінця року ціна в 100 грн/кг стане звичайною (зараз стільки коштує биток без кістки). Базарний сир виросте в ціні з 35-38 до 42-45 грн/кг, але зате може збільшитися в торгових мережах пропозицію дешевого (7-9 грн/л) молока, яке відновлено з сухого молока.

Вже підскочили ціни і на цукор. Український клуб аграрного бізнесу прогнозує скорочення виробництва цукру на 38-43% або до 1,2-1,3 млн т в цьому сезоні, але з урахуванням перехідних залишків в 500-550 тис. т дефіциту продукту не буде, адже споживання головного підсолоджувача зараз – до 1,6 млн т/в рік. Зараз цукор на вагу в торгових мережах подорожчав на 6% або до 12 грн/кг (фасований на 1-1,5 грн більше).

Але, на думку експерта агроринку Тараса Гагалюка, у листопаді варто очікувати, що ціна просяде на 1-1,5 грн (до 10,5-11 грн) і почне рости лише з початку наступного року.

А от з другим хлібом нині гірше, ніж рік тому: урожай нижче (до 20 млн т, хоча все одно вистачить. – Авт.), якість погана. Зараз великі бульби продають (мішками) по 4,5-5 грн/кг, дрібні – по 3,5-4 грн за кілограм.

За підрахунками фахівців АПК, це на 21,9% (до 1 грн) дешевше, ніж тиждень тому, так як вийшли на ринок великі господарства. “Картопля невелика – була посуха і виробники економили на засобах захисту, добривах. Також через подорожчання долара було ввезено рекордно мало якісного насіння. Все це позначилося на врожайності, тому ціни очікуємо вище, ніж в минулому сезоні. Наскільки, сказати складно, поки складаємо прогноз“, – говорить Тетяна Гетьман. На думку інших експертів, картопля взимку може коштувати на дві гривні дорожче, ніж зараз.

Зростає в ціні і цибуля – в опті невеликий по 4 грн/кг, великий – по 5. До кінця місяця ймовірно підніметься до 6-7 грн. Зате через збільшення пропозиції дешево коштують морквина і буряк – 3-4 грн/кг. Експерти радять зараз робити запаси усього перерахованого вище, якщо є де зберігати. А ось цукор краще закуповувати в кінці листопада – тоді ціна буде оптимальною.

Правда України

leave a reply: