Скільки людей і яких професій втратять роботу через технологічні прориви

У 2016 році стало остаточно ясно, що автомобілі без водія – це вже не фантастика, а реальність найближчих років. І постало питання: скільки ж людей втратять роботу через цей технологічний прорив? “У майбутньому не буде ні машиністів електропоїздів, ні, схоже, таксистів і далекобійників”, – вважає глава баварського відділення Об’єднання німецьких профспілок (DGB) Маттіас Йена (Matthias Jena).

У 2016 році стало остаточно ясно, що світовий автопром розгортається в сторону виробництва електромобілів. І тут же прийшло усвідомлення того, чим це загрожує моторобудівникам і їх постачальникам, адже для електричних двигунів потрібно незрівнянно менше деталей, ніж для двигунів внутрішнього згоряння. “Із сьогоднішніх семи робочих місць на виробництві моторів і інших агрегатів залишиться тільки один”, – стверджує голова ради трудового колективу концерну Daimler Міхаель Брехт (Michael Brecht).

Пошук потрібних співробітників – одна з головних проблем 2017 роки

Втім, в Німеччині за підсумками 2016 року стало остаточно ясно і щось зовсім інше: хронічна проблема німецької економіки – зовсім не надлишок, а нестача добре навчених працівників. Як зазначив 27 грудня на сторінках газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Фолькер Трайер (Volker Treier), головний економіст Федерального об’єднання торгово-промислових палат Німеччини (DIHK), ризик не знайти відповідний персонал за рік суттєво зріс.

“На дефіцит кваліфікованих кадрів скаржаться вже 40 відсотків підприємств”, – повідомив Фолькер Трайер, пославшись на проведене DIHK опитування серед німецьких промислових компаній. Майже половина з них, вказав експерт, вважає наростаючі проблеми з заміщенням вакансій “одним з головних ризиків для своєї майбутньої бізнес-діяльності”. Ризик подвійний: він складається як в небезпеки не знайти своєчасно потрібних людей для виконання замовлень, так і в загрозі зростання витрат на оплату праці.

Особливо гостро проблема браку кваліфікованого персоналу стоїть, за даними DIHK, в компаніях, що надають IT-послуги промисловим замовникам, а також на верстатобудівних заводах. Більше половини таких підприємств назвали пошук потрібних співробітників однієї з головних проблем майбутнього 2017 року. Різко загострився дефіцит кадрів в таких галузях, як електротехніка і меблева промисловість.

Виходить, що в Німеччині різко прискорюється в останні роки автоматизація і роботизація в промисловості і на транспорті зовсім не веде до зниження загального рівня зайнятості в країні. Скоріше навпаки. За ступенем впровадження роботів у виробництво ФРН посідає третє місце в світі після Південної Кореї і Японії, проте зайнятість в галузі знаходиться на рекордно високому рівні, наводить як приклад Об’єднання німецьких машинобудівників і виробників промислового устаткування (VDMA).

За даними DIHK, в німецькій обробній промисловості за останні п’ять років було створено понад 350 тисяч нових робочих місць. “У 2017 році плюс може скласти в промисловості не менше 30 тисяч робочих місць”, – вважає Фолькер Трайер. Активно наймати співробітників мають намір, зокрема, виробники споживчих товарів – підприємства харчової, меблевої та фармацевтичної промисловості.

Так що автоматизація, роботизація і дигиталізація (впровадження цифрових технологій), з одного боку, ведуть до знищення певних робочих місць. Але так було завжди, коли з’являлися нові технології. Однак вони ж, з іншого боку, незмінно сприяли і створенню нових робочих місць, а нерідко – і виникненню нових професій. Те ж саме відбудеться і на цей раз.

“Число нових робочих місць може виявитися навіть вище числа тих, що відпадуть”, – допускає президент Центрального союзу електротехнічної та електронної промисловості (ZVEI) Міхаель Ціземер (Michael Ziesemer). На його думку, так звана четверта промислова революція, або Індустрія 4.0, призведе до виникнення великої кількості нових бізнес-моделей і, відповідно, джерел заробітку. “У того, хто креативний, сміливо береться за справу і вміє думати, просто маса шансів”, – переконаний топ-менеджер.

Лікарі, вчителі та інженери і надалі будуть затребувані

Хоча на ринку праці 21-го століття будуть потрібні, звичайно ж, не тільки креативність, рішучість і кмітливість, а й професійні знання і навички. Цілком очевидно, що нові технології будуть витісняти насамперед працівників з низькою кваліфікацією. Безпілотні автомобілі залишать без заробітку багатьох шоферів і таксистів, але завалять роботою тих, хто будуть створювати програмне забезпечення для самокерованих транспортних засобів. На заводах роботи замінять класичних конвеєрних робочих, але ці механізми хтось повинен буде розробляти, програмувати і лагодити.

Інформаційне агентство dpa до кінця 2016 року склало список тих галузей, в яких цифрові технології і роботи будуть все більше витісняти малокваліфіковану працю. Крім уже згадуваної сфери промисловості і транспорту, це, перш за все, роздрібна торгівля, оскільки інтернет-магазини або нові форми оплати товарів, скажімо, через смартфон незабаром зроблять зайвими багатьох продавців та касирів. У галузі охорони здоров’я, в лікарнях і будинках престарілих, важку або монотонну працю нянечок або санітарів теж все частіше будуть брати на себе роботи.

У той же час, підкреслюють опитані dpa експерти, і в охороні здоров’я, і ​​в галузі освіти, і в сільському господарстві численні роботи і надалі будуть виконуватися не механізмами, а живими людьми з відповідною кваліфікацією. Ну, а в промисловості Німеччини зараз надзвичайно затребувана така класична індустріальна професія, як інженер.

“Я вже в 27 років багатий дядечко, який має навіть можливість допомагати родині брата”, – зізнався тижневику Die Zeit недавній випускник німецького інженерного вузу, який отримав місце розробника і контролера якості на фірмі, що виготовляє електроніку для холодильників. За його словами, йому “навіть незручно зізнаватися друзям в тому, як багато я тепер заробляю, адже у мене навіть немає ступеня магістра”.

Правда України

leave a reply: