Як путінська пропаганда користується українськими партіями та обходить закони

Як московська пропаганда користується українськими партіями та обходить закон про запобігання політичній корупції.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року парламент підтримав закон, який передбачає фінансування політичних партій бюджетним коштом. Ми детально описували, як це працюватиме.

Крім отримання коштів з бюджету, політичні партії повинні ще й звітувати перед громадянами: подавати фінансові звіти про майно, доходи, видатки та фінансові зобов’язання до Національного агентства з питань запобігання корупції і оприлюднювати їх на власних офіційних сайтах.

Перші звіти 2016 року свідчать, що окремі політичні партії займаються відвертою профанацією. Звітування виконується не повною мірою, а деякими парламентськими силами відкрито саботується.

Політична партія представника донецького олігархічного клану та партнера “сім’ї Януковича” Олександра Клименка “Успішна країна” винайшла дієвий механізм не показувати своїх спонсорів.

Вона зареєструвала громадську організацію з однойменною назвою і таким же логотипом, як у партії, і тепер основні платежі проходить через неї. Більше того, у третьому кварталі 2016 року основним спонсором партії була та ж організація.

“Успішна країна” — це партія, лідер та почесний голова якої переховується у сусідній державі. Це одна з багатьох партій, яка зародилася внаслідок розпаду Партії регіонів і працює на дестабілізацію ситуації в Україні. Вливання коштів на її розвиток не зменшується, реклама виготовляється і партія повноцінно функціонує.

Клименко втік з країни під час Революції гідності в ранзі міністра доходів і зборів.

За даними Генпрокуратури, проти екс-міністра відкрите кримінальне провадження за частиною другою статті 164 Кримінального кодексу. Вона передбачає позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Також Клименко підозрюється у вчиненні інших кримінальних порушень, але досудове розслідування призупинене у зв’язку з переховуванням підозрюваного.
Партійні рахунки

На початку 2016 року рахунки партії були відкриті в Укрсоцбанку та банку “Юнісон”. Власником останнього є сам Клименко — почесний президент “Успішної країни”.

У травні 2016 року НБУ ввів в “Юнісонбанк” тимчасову адміністрацію та оголосив його неплатоспроможним, тож партія відкрила рахунок ще й в Укргазбанку.

Головний офіс партії на Жилянській, 110 площею 105 кв м партія орендує у ТОВ “Компанія “Ековторресурси”, кінцевим бенефіціаром якої є Андріас Караоліс з Кіпру, а засновником — компанія з Віргінських островів. Керівник фірми в Україні — Юлія Баришнікова. Вартість оренди — 22 тис грн щомісяця.

Компанія була пов’язана з підприємствами монополії олігарха Ріната Ахметова. У 2012-2014 роках її звинувачували в ухилянні від сплати податків на 7,2 млн. грн.

В кінці першого кварталу партія наймала три офіси — два у Києві та один у Житомирі, а в кінці червня були взяті в оренду ще три — у Дніпрі, Харкові та Покровську, Донецька область. Це свідчить про серйозність намірів партії і про те, що московські гроші Клименка безперешкодно заходять в Україну.

Цікаво, що за жоден офіс, крім офісу на Жилянській, партія не сплачує орендну плату і не вказує, що це преференція.

Фінансових внесків від юридичних осіб за перший та другий квартали не було, проте фізичні особи партії за перші шість місяців 2016 року поповнили партійний бюджет майже на 1,4 млн грн. Хто ці люди?

По-перше — Марина Дєдушева, голова партії і соратник Клименка. Вона була членом наглядової ради банку “Юнісон” та першим заступником начальника головного офісу Міністерства доходів і зборів.

По-друге — брати Євген та Олександр Качури. Коли Клименко очолював податкову службу, Євген був куратором АРК та Севастополя, а Олександр — першим заступником міністра охорони здоров’я при Раїсі Богатирьовій, а до того очолював цю сферу в Донецькій області.

Саме Олександр Качур 6 грудня 2013 року оголосив: чоловік, який помер на Майдані, мав відкриту форму туберкульозу, що може викликати небезпечну інфекцію. Ця заява була підставою для правоохоронців штурмувати Майдан.

По-третє — Олена Петряєва, колишній заступник голови Донецької облдержадміністрації та помічник народного депутата, члена фракції блоку Петра Порошенка “Солідарність” Олега Недави.

По-четверте — Сергій Лісняк, головний “завгосп” податкової часів почесного голови партії. Не виключено, що самі ці люди й обслуговували всі схеми колишнього керівника міністерства.

Однак найбільше коштів партії перерахував медик Андрій Голубєв — 1,2 млн грн. Він обирався в міську раду Донецька і був заступником голови міської організації Партії регіонів. Більше того, він та Олександр Качур зареєстрували в Ірпені громадську організацію “Всеукраїнське об’єднання “Успішна країна”.

Саме ця громадська організація у третьому кварталі стала основним спонсором партії і внесла на її рахунок 485 тис грн. Хто фінансує цю неприбуткову організацію, виявити не вдалося. Таким чином, зводиться нанівець вся ідея оновленого закону про політичні партії.

Аналітики зробили запит в органи фіскальної служби щодо отримання даних про діяльність цієї організації, але отримали відповідь, що ця інформація не підлягає оприлюдненню. Очевидно, що нові антикорупційні органи повинні перевірити походження коштів громадської організації.

Хоча партія не представлена в органах влади, принаймні офіційно, у пресі її присутність неабияка. Це пов’язано з тим, що Клименко володів холдингом “Вєсті”. У видатках партії є суми, 3,5 тис грн та 24 тис грн боргу, за розміщення реклами ТОВ “Нові медіа”, засновником якого є медіа-холдинг “Вєсті Україна лтд”.

Ще 43,7 тис грн партія перерахувала ТОВ “Ранді” за рекламу в газеті. Власник фірми — Денис Мозговой. Саме йому Клименко передав активи холдингу.

До слова, газета “Вєсті” не раз була в центрі скандалів. Її систематично звинувачують у підтримці сепаратизму в країні та викривленні фактів на користь Кремля. Щоденно власники роздають газети на суму близько 200 тис грн тільки у Києві. Яка мета таких дій — залишається тільки здогадуватися.

175 тис грн партія перерахувала ТОВ “Український газетний синдикат”, що в Броварах. Саме тут друкують безкоштовну газету “Вєсті”.

Наприкінці вересня також роздавали газету “Успішна країна”, де на першій сторінці було фото Клименка з дитиною та голубом.

“Успішна країна” начебто нічого не порушує, але, схоже, партійні функціонери активно шукали шпарини в законі і таки їх знайшли.

За формальними ознаками це середньостатистична українська партія. Якщо ж придивитися уважніше, то відразу помітно, що її керівництво — уродженці Донецької області, найближче оточення лідера партії та її спонсори — колишні працівники злочинної системи Януковича, а ідеологія партії направлена на розкол українського суспільства та синхронізована з московською пропагандою.

Багато політологів вважають, що Клименко хоче повернутися в українську політику. Насправді ж цей політичний проект — черговий інструмент в руках московських загарбників, а керівництво партії — кремлівські маріонетки.

Правда України

leave a reply: