Газ на АЗС знову подорожчав – ціни досягли рекордної позначки

gaz-auto

Ціна на газ б’є рекорди на українських АЗС Українські водії мають констатувати сумний факт: газ на АЗС знову подорожчав – ціни досягли рекордної позначки.

Експлуатувати автомобіль на газі сьогодні доволі вигідно, проте останнім часом ціна на «блакитне паливо» продовжує дивувати. Причому оптимістичні прогнози експертів, що подорожчання ось-ось припиниться, знову не виправдалися.

Так, наприклад, на початку цього тижня, 5 вересня, на більшій частині іменитих АЗС вартість газу поповзла вгору. Цінники змінилися в більшу сторону на 10–30 копійок за літр, залежно від бренду автозаправної станції. Таким чином, газ продається в роздробі за ціною майже 12 грн за літр.

Все це, на думку фахівців, пов’язане зі збільшенням оптових цін на цей вид палива, яке виникло через зменшення експортних надходжень газу. Словом, дефіцит газу на ринку призвів до його подорожчання. Найімовірніше, тенденція до зростання цін на газ збережеться до кінця вересня, хоча все може бути.

Однак подорожчання палива з початком цього тижня відчули не тільки власники автомобілів з ГБО, а й ті, хто їздить на машинах з дизельними двигунами. Ціни на солярку теж поповзли вгору, хоч і не в такому масовому порядку, як на газ. Щоправда, тут надбавка варіюється вже в районі 20–50 копійок.

Така тенденція спостерігається вже з минулого тижня – і вона пішла з АЗС нижньої цінової планки. Цінники на солярку на таких заправках помінялися вже кілька разів. Більше того, почала скакати, зрозуміло, що вгору, і вартість бензину. Ключовими чинниками такого зростання цін на дизельне паливо стало підвищення оптових цін, яке спостерігається вже протягом місяця.

А тут головними детонаторами стали європейські котирування, що повзли вгору, і знецінення національної валюти. Однак перехід на газ, як і раніше, економічно доцільний, особливо для того, у кого великі щоденні пробіги. Не дарма сьогодні на блакитне паливо переходять не тільки власники легкових автомобілів, а й комерційного транспорту – вантажівок і автобусів. У Європі, до речі, сьогодні дедалі більше перевізників встановлюють газобалонне обладнання не тільки на легкі розвізні фургони, а й на середньотонажні вантажівки.

Правда України

leave a reply: