Прийняті зміни до Податкового кодексу скоротили вдвічі пільгові норми площі житла

podatkovyi-kodeks

Прийняті нещодавно зміни до Податкового кодексу скоротили вдвічі пільгові норми площі житла, яке не підпадає під оподаткування. Тепер не оподатковуються квартири до 60 кв. м і будинки – до 120 кв. м. За кожен квадратний метр понад цю норму власник зобов’язаний буде платити від 1 до 3% (в залежності від рішення місцевих органів влади) мінімальної заробітної плати в рік вже з 1 липня.

Причому законодавці передбачили штрафи за межі не своєчасну оплату податку, але не врахували того, що до 80% нерухомості не внесено до єдиного реєстру, тому платити податок з нього власник не зможе. Однак, на думку експертів, через кілька років податкові органи можуть нарахувати власнику такого житла суму за весь період дії закону разом зі штрафними санкціями і просто забрати будинок. За роз’ясненням ситуації ми звернулися до фахівця з маркетингу Сергія Костецького.

– Сергій, поясніть нашим читачам, хто з власників нерухомості потрапляє в пільгову категорію, а кому доведеться щорічно платити податок?

– На одну людину пільга йде 60 квадратних метрів на квартиру, 120 квадратних метрів на будинок. Тобто, на одну людину пільг йде 180 квадратів (60 + 120). Відповідно, якщо ваша квартира менше 60 квадратних метрів, будинок – менше 120 квадратних метрів, то ви нічого платити не будете.

Якщо у вас будинок в техпаспорті винесено окремо від технічних прибудов, то вони будуть у вас вважатися як комерційне приміщення, на них, можливо, вже пільга не поширюватиметься. І теоретично, ви повинні будете платити, навіть якщо у вас менше 120 квадратних метрів. Але це якщо на законодавчому рівні її прирівняють до комерційної нерухомості.

Поки законодавець з цим сам не до кінця визначився, але йому це і не треба. Тобто, якщо всі ці сараї прибудовані до будинку, і це вважається житловим будинком, з кухнею і т.д., то ви нічого не будете платити, пільги на вас поширюються. Якщо це вже йде окреме приміщення, то пільгова ставка на них – нуль, і вам нарахують той відсоток, який прийме місцева рада. По Києву поки 1%, в регіонах, я думаю, буде максимально – 3%.

– Тобто, комерційними стануть і окремо стоять сараї, гаражі і навіть туалети?

– Це все вже вважається комерційною нерухомістю. Для того щоб зараз здійснити операцію купівлі-продажу, ви повинні до себе запросити технічного фахівця з БТІ або приватних структур. Домовтеся з ним, і він внесе тільки будинок. Якщо ви не домовитеся, він внесе всі ваші сараї, гаражі в цей план. І ви будете платити за них, як за комерційну нерухомість.

– Але, виходить, що цей податок будуть платити тільки ті, чия нерухомість була оформлена. А як бути іншим?

– По-перше, потрібно всі документи дуже довго оформлювати. По-друге, прийти в податкову – і я можу гарантувати, що там скажуть: ми не знаємо, що вам робити, відправлять до місцевої ради, ті – в податкову району. І там також ніхто не буде знати. Люди прийдуть, махнуть рукою і забудуть, а закон відводить всього 60 днів для сплати податку на нерухомість.

20 днів прострочення – 10% штраф, понад 20 днів – 20% штраф. А далі поки не прописано. І через рік, коли вже ніхто не згадає про цей податок, в уряді хтось затурбується, чому в місцеві бюджети так слабо надходить податок на нерухомість, і почнуть ходити колектори.

Сам сільський голова на вас подасть до суду. Суди на підставі прецедентів прийматимуть рішення про виплату штрафу. Якщо у нас будуть прецеденти, то будуть масово конфіскувати нерухомість. Якщо ваш будиночок штрафу не покриває – вносять арешт на квартиру, і її продають з аукціону. Людина втратить нерухомості – будинки в селі, який йому взагалі не потрібен, – і своєї квартири. Нормальна, обкатана схема, яка може бути.

– На вашу думку, наскільки вірогідний такий сценарій?

– Для будь-якого суду дуже важливий прецедент. Судді, вони ж досить ледачі і завжди дивляться на подібні випадки. Ага, ось, квартиру продали – значить, на підставі такої-то статті, такого-то прецеденту піде все паровозиком. Нещодавно вже подібний випадок відбувся з ЗМІ: сім’я не заплатила 10 тис. Грн комунальних платежів, подали в суд, і через суд квартиру продали за 400 тис. Гривень з копійками з аукціону. Ну, і розплатилися за комуналку. Це вже перший прецедент, і таких, я думаю, буде дуже багато. В принципі, це може привести до того, що десь до 2019-2020 років люди будуть масово позбавлятися своєї нерухомості.

– Що буде держава робити з цією нерухомістю?

– Просто будуть по-тихому забирати нерухомість у людей, продавати через аукціони. У банків були десятки тисяч квартир. Продали самим собі – в банківських структурах створювали окремі підрозділи, і за безцінь собі ці квартири продавали. Механізм відкатали просто ідеально. Така ж схема буде і тут: держава цю нерухомість буде собі продавати, ставити собі на баланс, або на афілійовані структури, і потім вже нею розпоряджатися.

– Як ви оцінюєте платоспроможність населення в умовах, коли вводиться цей податок?

– Ми активно працюємо по регіонах. За газ вже платіжки почали приходити По 6800 (грн за тисячу кубометрів газу – ред.). Люди, у яких будинок звичайний, не енергозберігаючий, 50-60 квадратних метрів, взимку на обігрів до 20-21 градуса витрачають до 200 кубів (газу – ред.). І якщо раніше вони платили по 3060 (грн за тисячу кубометрів – ред.), То зараз – по 6800. Тобто, людина, яка живе в будиночку 50 квадратних метрів і платить за газ 3000 тис. Грн при пенсії в тисячу, ще повинен буде по 3% (від мінімальної заробітної плати – ред.), або 40 грн, за квадратний метр платити …

Правда України

leave a reply: