Тепер чиновників усіх рівнів на роботу братимуть лише за конкурсом

chynovnyky-ua

З 1 травня набирає чинності новий закон про держслужбу. Він вже змусив похвилюватися багатьох чиновників, які буквально пороги оббивали, щоб до його вступу в силу встигнути влаштуватися на державну службу.

Оскільки нові правила передбачають, що чиновників усіх рівнів на роботу братимуть за конкурсом. Тепер їх розділять на три групи: А, Б, В, і дев’ять рангів (по три в кожній групі). В групу А увійдуть чиновники вищої ланки (заступники міністрів, керівники Апарату президента, члени ЦВК, уповноважені президента), Б — керівники підрозділів Кабміну, АП, апарату Ради, заступники губернаторів, голови районів. Група В — всі інші.

Вже не будуть держслужбовцями працівники патронатної служби: прес-секретарі, фотографи, радники. Більше того, щоб стати чиновником, потрібно буде обов’язково відмовитися від політичної діяльності і вийти з партії.

«Тотального звільнення і нового набору на службу не планується. Конкурс передбачений тільки для відкритих вакансій. Але в подальшому проходити його будуть абсолютно всі, включаючи держсекретарів і губернаторів. Система така ж, як була під час виборів директора НАБУ», — говорить Сергій Сорока.

Змінюється і порядок нарахування зарплат: поступово зменшується частка премій і надбавок, а частка окладів зростає. Через два роки оклад повинен займати до 70% нарахованого, а не 30%, як зараз. Наприклад, міністри будуть отримувати 12 061 грн, їхні заступники — 11 200 грн, глава області 10 333 грн, його заступник — 9477 грн, глава району — 8615 грн, його заступник — 7754 грн.

Також з 1 травня держслужбовці зможуть претендувати на додаткову відпустку, пропрацювавши на службі п’ять років, а не 10, як зараз. Їм дадуть один день за кожний наступний рік, але не більше 15 днів. Ця відпустка нічим не відрізняється від стандартної 30-денної щорічної відпустки, її можна брати цілком або частинами. Таким чином, в сумі чиновники з пристойним стажем роботи зможуть відпочивати 45 днів у році.

При цьому якщо їх несподівано відкличуть на роботу, то держава компенсує витрати на придбані заздалегідь квитки, оплачений готель або викуплену, але невикористану путівку.

Правда України

leave a reply: