Міжнародні експерти пророкують Україні подальше падіння економіки – мінус 4,0%

падіння економіки

Падіння української економіки сповільнюється, але про реальне зростання виробництва і збільшення ВВП в 2015 р. поки говорити рано.

Так опитані економісти прокоментували нещодавній прогноз міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

«Економічне зростання може бути не в 2016 р., як ми передбачали, а вже в IV кварталі 2015 р. На останній зустрічі з НБУ ми домовилися, виходячи з економічної стабілізації, що спільно і поступово будемо знімати обмежувальні заходи. Бізнесу стане легше», — буквально сказав він.

Експерти зазначають, що деякі поліпшення в економіці країни дійсно є. «Головна і позитивна новина за останній час — це те, що падіння економіки зупинилося. Як встигли заявити багато експертів, економічна криза в країні досягла свого дна, тому після затяжної і глибокої рецесії очікується зростання економічних показників», — сказав заступник голови правління банку Сергій Волков. За його словами, зараз в економіці України дійсно є передумови для того, щоб вже через кілька місяців показувати перші позитивні результати.

«Говорячи про передумови, мова, звичайно ж, йде про позитивний вплив реструктуризації держборгу за зовнішніми зобов’язаннями та відстрочення його погашення, що значно полегшує навантаження на платіжний баланс, сприяє подальшій плідній співпраці України зі світовими фінансовими інститутами, знижує ризики технічного дефолту і покращує позиції країни для міжнародних інвесторів», — сказав він.

Певну стабілізацію експерти відзначають і на валютному ринку, де вже тривалий час курс не виходить за нацбанківський коридор — 21-23 грн/$.

Водночас, аналітики відзначають, що стабілізації на валютному та банківському ринках недостатньо для того, щоб країна показала реальне зростання економіки – необхідне зростання основних галузей промислового виробництва.

«Вірогідність підвищення ВВП України (у річному вираженні) в четвертому кварталі 2015 р. дуже невелика, оскільки на сьогоднішній день відсутні видимі драйвери економічного зростання споживання домогосподарств, роздрібна торгівля, сільське господарство), які мали місце в попередні періоди», — наголосив голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. І помітив, що в четвертому кварталі можна буде говорити лише про сповільнення темпів падіння промвиробництва, а не про зростання.

При цьому, за словами Ольги Шубіної, найактивніше нарощувати обсяги виробництва очікувано буде сільське господарство. З нею погодився і начальник відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту Олександр Ткачов, але зауважив, що зростання в агропромисловому комплексі носить сезонний характер, пов’язаний зі збором врожаю.

Також поступове збільшення виробництва намічається в автомобілебудуванні. За словами Шубіної, воно зумовлене державними замовленнями під потреби АТО. «Спостерігається незначне покращення в металургії, виробництві коксу за рахунок відновлення роботи «Алчевського металургійного комбінату». Можливе сезонне зростання роздрібного товарообороту в зв’язку з новорічними святами», — говорить експерт.

Але в цілому, за словами Шубіної, падіння міжнародних цін на метал і сільгосппродукцію не сприяє зростанню обсягів реалізації основних експортних товарів України. У зв’язку з цим, аналітик очікує скорочення обсягів ВВП в четвертому кварталі. Чекає зниження ВВП і керівник аналітичного відділу Олександр Паращій, прогнозуючи, що реальний ВВП скоротиться на 5,8% (рік до року). «До кризи в Китаї і девальвації юаня, що спровокувало обвал на глобальних ринках, підстави для очікування зростання економіки були. Але виходячи з тих сигналів, що ми спостерігаємо, швидше за все, відновлення буде більш тривалим. Конкуренція на глобальних ринках посилюється, а ми і в звичайних умовах не блищали успішністю», — сказав він.

До негативних прогнозів приєднується і головний економіст Олексій Блінов. В останньому кварталі 2015 р. спад в економіці, за його словами, складе 4-5%. «Це набагато краще, ніж зниження на 16% за підсумками першого півріччя, але ще не економічне зростання», — сказав він.

Міжнародні експерти також пророкують Україні падіння економіки. Їх консенсус-прогноз, за даними агентства Bloomberg, становить мінус 4,0% (рік до року).

Для більш помітного поліпшення економічної ситуації в країні, на думку аналітика інвестиційного холдингу Антона Сороко, Україні необхідно стабілізувати політичну сферу, вирішити всі питання на сході країни без застосування сили, а також представити прийнятну програму економічних реформ.

У свою чергу Забловський стверджує, що для стабільного зростання економіки уряду потрібно шукати механізми її перезапуску, змінити її структурну модель, стимулювати розвиток національного ринку за рахунок збільшення внутрішнього споживання і податкових стимулів, а також реалізувати великі інфраструктурні проекти у форматі державно-приватного партнерства.

Правда України

leave a reply: