Банки готові конвертувати валютні кредити в гривню за курсом 15,8 грн/$ зі списанням 25-50% боргу

валютні кредити

Незалежна асоціація українських банків пропонує новий варіант реструктуризації валютних кредитів, підготувавши законопроект про переведення валютної іпотеки в гривню. Про це вчора повідомила глава НАБУ Олена Коробкова.

Нагадаємо, після ухвалення в липні скандального закону про реструктуризацію №1558-1 (банкіри заявили, що його втілення призведе до поглиблення економічної кризи), документ “завис” у ВР.

Як уточнили в прес-службі НАБУ, основні положення нового законопроекту такі: банки готові конвертувати валютні кредити в гривню за курсом на початок 2015 (15,8 грн / $) зі списанням для більшості клієнтів 25-50% боргу і повним прощенням кредитів для особливих позичальників.

Реструктуризації підлягають позики на суму до 2,5 млн грн громадянам, які брали кредити на покупку єдиного житла або на покупку землі для будівництва такого житла. Їм банки просто не менше 25% боргу. Тим, у кого житло потрапляє під категорію соціального (квартири площею до 60 кв. м і будинки до 120 кв. м), спишуть 50%; інвалідам, учасникам бойових дій, ветеранам, багатодітним сім’ям – 70%.

Учасників бойових дій, які стали інвалідами, та спадкоємців загиблих у бойових діях повністю звільнять від боргу. Якщо після реструктуризації позичальник все одно не стане виплачувати кредит, договір автоматично анулюється і починають діяти колишні умови кредиту (вся сума боргу за нинішнім курсом НБУ).

Очікується, що законопроект потрапить до Ради в найближчі пару місяців. Втім, самі депутати, обпікшись на попередньому законі про реструктуризацію, неохоче коментують нову ініціативу банкірів. Мовляв, треба спершу вивчити документ, можливо, варто доопрацювати з його урахуванням вже прийнятий і заново переголосувати.

Лише член комітету з фінполітики і банкам Павло Різаненко вважає, що новий законопроект треба приймати на заміну закону №1588-1: “Він дозволяє вийти з кризового становища тим, хто дійсно не може виплатити іпотеку за єдине житло”.

Також назвав пропозиції НАБУ компромісним рішенням і президент Украналітцентра Олександр Охріменко: “Але все одно він всіх не влаштує, залишаться бажаючі повернути кредит по 5-8 грн/$, які й далі стануть протестувати”.

Правда України

leave a reply: