Відповідальність за порушення правил дорожнього руху тепер будуть нести власники транспортних засобів

порушення правил дорожнього руху

Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №2562 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”. За відповідне рішення проголосували 267 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За пропозицією авторів альтернативного законопроекту № 2562-1 голова Верховної Ради України Володимир Гройсман запропонував: “Є пропозиція така: №2562 беремо за основу, а при підготовці до другого читання врахувати положення №2562-1. Таким чином до другого читання ми підготуємо хороший закон. Це пропозиція ставлю на голосування”.

Даний законопроект пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодекс адміністративного судочинства України закон України “Про дорожній рух”, якими пропонується ввести автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху (ПДР) за допомогою технічних засобів з функціями фото – і відеофіксації.

Рада також підтримала пропозицію, що адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, будуть нести власники транспортних засобів, незалежно від того, хто скоїв правопорушення.

Розгляд справи про притягнення до відповідальності власника транспортного засобу за порушення ПДР його автомобілем, зафіксовані в автоматичному режимі, буде відбуватися без особи, яка притягнуть до відповідальності, адже за проектом закону, такі справи не повинні розглядатися відкрито (стаття 249).

Згідно з положеннями законопроекту Верховна Рада хоче збільшити час адміністративного затримання особи з 3-х до 24-х годин за підозру працівника ОВС, що особа вчинила правопорушення, за яке передбачається адмінарешт.

Також згідно з положеннями законопроекту, Рада має намір внести зміни і порядок стягнення штрафів.

Так, якщо правопорушник протягом 3-х днів сплатив 50% штрафу, постанова про стягнення вважається виконаним. Якщо штраф не буде сплачений протягом 30 днів, буде застосована пеня, яка складе подвійний розмір штрафу.

Якщо штраф і пеня не будуть оплачені, правопорушник буде автоматично позбавлений права керувати транспортними засобами на 6 місяців. І це не буде звільняти від обов’язку сплатити штраф та пеню.

Як заявила перший заступник міністра внутрішніх України Ека Згуладзе, будь вилучення водійських прав відбувається тільки через суд.

Новацією в законопроекті є введення “штрафних балів”. Так, кожному водієві кожен рік буде нараховуватися 150 балів.

Пропонується при фіксації порушень правил дорожнього руху в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який скоїв правопорушення, вираховувати кількість балів, передбачених Особливою частиною. Лише після вичерпання “балів”, на правопорушника буде накладатися реальний штраф. Рада хоче внести зміни в Кодекс адміністративного судочинства.

Частина 2 статті 71 КАСУ в нині чинній редакції, передбачає, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, тобто на інспектора ДАІ, який прийняв рішення оштрафувати водія. Тепер же пропонується доповнити Кодекс нормою, яка передбачає, що у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, обов’язок доказування, що в момент правопорушення керував не власник або, що автомобіль або номерний знак вибув з володіння власника внаслідок протиправних дій інших осіб покладається на власника авто.

Нагадаємо, 21 травня 2015 р. Верховна Рада України цей закон в першому читанні. За відповідне рішення проголосували 284 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

leave a reply: